Ruinenkudde op de Breidablik

Geschiedenis van de Breidablik

Het eerste hengstveulen dat bij de familie van Nunen thuis werd geboren noemden zij Baldur, naar de Oud-IJslandse god van de schoonheid. In de IJslandse mythologie heette Baldurs paleis Breidablik: ‘plaats met een weids uitzicht’. Ook het huis aan de Gilzerbaan in Tilburg beschikte over een weids uitzicht en daarom werd voor de naam Breidablik gekozen.

In 1971 begon de familie van Nunen met twee IJslandse paarden. In de daaropvolgende jaren groeide dat aantal naar dertig en kwam daar ook nog een kudde van vijftig schapen bij. Alle kinderen Van Nunen reden paard en Carla was duidelijk de fanatiekste. Met haar wedstrijdpaard Frodi behaalde ze in 1987 de eerste plaats bij de cross op de Europese kampioenschappen.

Breidablik in 1998 In 1991 werd de huidige locatie in Oirschot betrokken. Er is hard gewerkt om de locatie te optimaliseren voor het gebruik als stoeterij. Zo zijn er nu een telgangbaan, een trainingsmolen, een overdekte longeerkraal en twee ovaalbanen. In de loop van de jaren is de veestapel gegroeid naar ruim vijftig paarden.

Winter op de Breidablik in 2004 De Breidablik fungeert ook als dekstation voor verschillende hengsten. In het verleden waren dit bijvoorbeeld Byr vom Schloss Neubron, Skuggi van het Staelenhof en Trur frá Wetsinge.
Inmiddels is stoeterij de Breidablik van familiebedrijf uitgegroeid tot een professioneel IJslanderbedrijf. De Breidablik is bovenal een plaats waar iedereen welkom is, met of zonder eigen paard.


Carla in actie In 2005 behaalde Carla de A-licentie trainer/instructeur van het NSIJP. Ze behoorde daarmee in Nederland bij de eerste lichting instructeurs die deze licentie kreeg. Het geven van instructie en het trainen van paarden zijn dan ook twee belangrijke facetten van stoeterij de Breidablik.
Vanwege haar brede belangstelling werk Carla daarnaast ook als fysiotherapeut. In het verlengde daarvan heeft ze een opleiding tot dierenosteopaat gevolgd.Logo WK2023 Een volgende mijlpaal vond plaats in 2007 toen de Wereldkampioenschappen IJslandse paarden in Oirschot werd gehouden. Maar liefst 30.000 dagbezoekers bezochten de Breidablik in de week van de WK.

In 2017 werd het WK nogmaals op de Breidablik gehouden. Ruiters en 45.000 dagbezoekers maakten de wedstrijden en alles er omheen tot een groot succes.

Ook in 2023 was de Breidablik opnieuw de locatie voor het WK. Het perfect georganiseerde evenement met 449 vrijwilligers en 198 deelnemende paarden lieten het publiek genieten van al het moois van de (IJslandse) paardensport.

Pension - stalling

De Breidablik biedt op haar schitterende locatie mogelijkheden voor stalling, uiteraard buiten.
Op de uitgestrekte weiden staan de paarden van onze pensiongasten. De paarden krijgen, indien nodig persoonlijke aandacht.
Veel van de pensionklanten komen al jaren - soms zelfs tientallen jaren - naar Oirschot. Voor het rijden en verzorgen van hun paard. En niet te vergeten de contacten met collega-ruiters (die meestal vrienden zijn geworden).